Przepisy

Chleb portugalski – szybki i smaczny

Uwielbiam chleb portugalski, gdyż jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Najlepiej smakuje z ulubionym dżemem i aromatyczną herbatą. W wyrobieniu ciasta świetnie sprawdzi się Thermomix. 

Potrzebne składniki

  • 730 g mąki (ja dałam 330 pszennej i 400 razowej)
  • 550 g wody
  • 15g drożdży
  • 15g soli
  • słonecznik łuskany
  • oliwa

Przygotowanie

Do naczynia miksującego wlewam wodę i wsypuję mąkę. Mieszam przez 2 minuty na obrotach 6. Ciasto zostawiam w naczyniu na godzinę. Następnie dodaję rozdrobnione drożdże i sól. Wyrabiam przez 6 minut (symbol kłosa).

Piękna ściereczka prosto z Belgii. Cudowny prezent od mojej przyjaciółki <3

Gotowe ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 2h. Po upływie wyznaczonego czasu nagrzewam piekarnik do 250 stopni, a na dno stawiam przykrywę naczynia żaroodpornego, którą wypełniłam wodą. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą i wykładam ciasto. Robię dowolny wzór nożem lub wykałaczką i posypuję słonecznikiem. Chleb piekę przez 30 min w 250 stopniach, a następne 20 min w 220 stopniach. Najlepiej studzić na kratce.

Smacznego!

Natalia

Jedna odpowiedź do „Chleb portugalski – szybki i smaczny”

  1. Awatar Wiola
    Wiola

    Apetyczny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

(1) Komentarz

  1. Wiola says:

    Apetyczny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *